Anna i Bogusław Hajduk

my

Od dwudziestu lat podróżują w poza europejskie  rejony świata. Lubią jechać tam gdzie zachowały się jeszcze oryginalne kultury, stroje, obyczaje. Przeszło pół wieku chodzą po górach. Najwspanialsze trekingi odbywali i nadal odbywają w Himalajach. Oboje są emerytami.

Tytuł prezentacji: Smaki świata – czyli co można zjeść w podróży
Podróże zmieniły nasze przyzwyczajenia kulinarne. Otworzyły na nowe smaki. Czasami za zdumieniem stwierdzaliśmy: O… to też można jeść, tak można zaserwować danie… Rozsmakowaliśmy się w owocach morza, próbowaliśmy węży i krokodyli. Jedliśmy placki pieczone w rozgrzanym piasku Sahary. Smakowała nam herbatka w namiocie tybetańskich pasterzy jaków i poczęstunek w przyświątynnej garkuchni Sikhów. O tych i innych doświadczeniach z jedzeniem opowiemy w naszej prelekcji.